Szechuanpeper (Zanthoxylum simulans) smaakt pittig en veroorzaakt een tintelend gevoel op de tong, maar is een bes. De plant is afkomstig uit de Chinese provincie Sichuan. Ook de bladeren en de schors hebben een citrusachtige geur. De tintelingen worden veroorzaakt door capsicaine, dit komt ook voor in paprikasoorten zoals de chilipeper en rode peper.
Ingrediƫnten Szechuan peper tofu roerbak
- 200 gram stevige tofu, in blokjes gesneden
- 1 tl Szechuan peperkorrels
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode paprika, in reepjes gesneden
- 1 gele paprika, in reepjes gesneden
- 1 middelgrote ui, in dunne plakjes gesneden
- 2 el sojasaus
- 1 el oestersaus
- 1 tl suiker
- 1 el plantaardige olie
Bereiding
- Verhit de plantaardige olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de Szechuan peperkorrels toe en roerbak gedurende 1-2 minuten tot ze geurig worden. Verwijder de peperkorrels en zet ze apart.
- Voeg de tofu blokjes toe en roerbak tot ze goudbruin zijn.
- Voeg de fijngehakte knoflook, rode paprika, gele paprika en ui toe. Roerbak gedurende 3-4 minuten tot de groenten knapperig worden.
- Meng in een kleine kom de sojasaus, oestersaus en suiker.
- Giet het sausmengsel over de tofu en groenten in de pan.
- Voeg de geroosterde Szechuan peperkorrels toe en roerbak nog eens 1-2 minuten om de smaken te mengen.
- Serveer de Szechuan peper tofu roerbak met gestoomde rijst of noedels.