Kornoelje is een vrucht die groeit aan de kornoeljeboom (Cornus spp.). De vruchten zijn klein, rond en hebben een felrode kleur wanneer ze rijp zijn. Ze hebben een lichtzure smaak en een stevige textuur. Kornoelje vruchten worden vaak gebruikt om gelei, jam, compote en gebak te maken. Naast de vruchten hebben kornoeljebomen ook decoratieve waarde vanwege hun prachtige bloesems in het voorjaar en hun kleurrijke bladeren in de herfst. In de Chinese geneeskunst wordt kornoelje gebruikt om ying te versterken.
Kornoeljebes taart
Voor het kruimeldeeg
- 200 gram bloem (gezeefd)
- 150 gram boter
- 100 gram suiker
- 10 ml Water
- 1 gram zout
Bereiding van het kruimeldeeg
Meng alle ingrediënten. Kneed dit tot een bal en rol het deeg uit.
Ingrediënten voor de vulling
- 350 gram rijpe, donkerrode ontpitte kornoelje bessen
- 200 ml water
- snufje zout
- 200 gram zoet kruimeldeeg
Bereiding van de vulling
- Meng het zout en de bessen en kook dit kort
- Prak de pitjes er met een vork uit (dit is best een klusje, zorg daarom dat je ook echte rijpe bessen hebt).
- Verdeel de rijpe, ontpitte bessen in een diepe taartvorm.
- Strooi tussen de lagen bessen steeds wat suiker.
- Giet het water over de bessen.
- Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven
- Bedek de taart met het deeg.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg om stoom te laten ontsnappen.
- Bak de taart op 180°C voor 30 minuten of totdat deeg goudbruin is.