Behoud en verbeteren van woon- en leefklimaat

We streven naar het behoud en het verbeteren van het
woon- en leefklimaat in en rond Duiven
met aandacht voor natuur, landschap en natuurhistorie

Appel

Malus domestica

Gebruik: Los, appeltaart, appelflappen, garnering, pannenkoeken, appelsap, appelcider, appelmoes, appelstroop.

Gezonheidseffecten: Geheugen: Deze fruitsoort bevat quercetine, een stof die ook in aardbeien, mango en vijgen te vinden is. Quercetine is een waardevolle antioxidant. Het stofje is in staat om ontstekingen van neuronen te verminderen, wat goed is voor de gezondheid van je hersenen.

Darmen: Appels zijn rijk aan vezels. Daarmee ondersteunen ze de gezondheid van de darmen. 

Cholesterol: onderzoek toont aan dat appels een gunstig effect kunnen hebben op je cholesterolspiegel. Zo kunnen ze helpen om slecht cholesterol (LDL) te verlagen en gezond cholesterol (HDL) te verhogen. Dat is goed voor de bloedvaten.

Astma: Appels zijn rijk aan polyfenolen. Dit zijn bijzondere stoffen, want ze hebben het vermogen om de luchtwegen te zuiveren. Dat maakt dat appels kunnen helpen bij klachten aan de luchtwegen door prikkels van buitenaf, zoals stuifmeel of huisstof.

Bescherming cellen: Antioxidanten beschermen je cellen tegen vrije radicalen. Ze zijn noodzakelijk om je lichaam gezond te houden. Antioxidanten vind je voornamelijk in groente en fruit, zoals appels. De gezondheid van de cellen in de longen kan verbeteren dankzij de antioxidanten in appels. 

Gezonde bloedsuikerspiegel: Appels bevatten vezels, waarmee ze bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Dat is belangrijk voor een goede gezondheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vezels de kans op diabetes type 2 kunnen helpen verminderen. De werking gaat verloren bij de toepassing in appeltaart.