Behoud en verbeteren van woon- en leefklimaat

We streven naar het behoud en het verbeteren van het
woon- en leefklimaat in en rond Duiven
met aandacht voor natuur, landschap en natuurhistorie

Kweepeer

Kweepeer (Cydonia oblonga) is een vrucht die lijkt op een harde, gele appel. Ze hebben een bijzonder sterk aroma en een lichtzure smaak. Kweeperen zijn meestal te zuur om rauw te eten, maar ze worden vaak gebruikt om gelei, jam, compote en kweepeertaart te maken. Ze bevatten veel pectine, wat ze ideaal maakt voor het maken van gelei. Kweeperen worden ook wel gebruikt in stoofgerechten, desserts en in sommige traditionele dranken.

Gebruik: Naast vers eten, kan er heerlijk ijs van gemaakt worden. Maar ook als jam en likeur is het een aanrader! Ook kan de pulp prima ingevroren worden, het behoudt zijn heerlijke tropische smaak en kan zo later in taart e.d. verwerkt worden.

Kweepeerjam

Ingrediënten

  • 750 gr kweepeer
  • 200 gr suiker
  • 50 gr geleisuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 3 stuks steranijs
  • 1 limoenschil

Bereiding 

  1. Maak de kweeperen schoon, verwijder klokhuizen en snij in kleinere stukken.
  2. Doe deze in een pan met ruim water en kook de kweeperen ongeveer 15 minuten of tot een vork er makkelijk ingaat.
  3. Giet af en stamp de massa met een pureestamper fijn. Met een vork kan natuurlijk ook.
  4. Doe weer terug in de pan en voeg hieraan toe de suikers, kaneelstokje en steranijs.
  5. Voeg ongeveer 100 ml water toe en breng aan de kook. Laat de jam koken voor minimaal 30 minuten of tot de kleur mooi rozerood wordt.
  6. Doe over in één of meerdere gesteriliseerde potten en bewaar op een donkere plek.