De Lotusboom (Diospyros lotus, Nelumbo spp.) komt uit Aziƫ en kan wel 1000 jaar oud worden. Het is een waterplant met prachtige bloemen die vooral bekend is om zijn decoratieve waarde. De lotusbloem symboliseert zuiverheid, schoonheid en spirituele groei. Naast de bloemen worden ook de zaden van de lotusboom gebruikt in de keuken. De zaden hebben een nootachtige smaak en een rijke voedingswaarde. Ze worden vaak gebruikt in Aziatische gerechten, zoals soepen, stoofschotels en desserts.
Lotusvruchtenjam
Ingrediƫnten
- 500 gram lotusvruchten
- 1 citroen
- 500 gram geleisuiker
- 2 kopjes water
Bereiding
- Was de lotusvruchten grondig en snijd ze in kleine stukjes. Verwijder eventuele zaden.
- Doe de lotusvruchten in een pan met 2 kopjes water en breng aan de kook.
- Laat het 20-25 minuten sudderen, of totdat de stukjes zacht zijn.
- Haal de pan van het vuur en pureer de lotusvruchten met een staafmixer tot een gladde massa.
- Voeg de suiker toe aan de pan met de puree en breng het geheel nogmaals aan de kook.
- Voeg het sap van 1 citroen toe en blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost.
- Laat de jam ongeveer 30-40 minuten koken op laag vuur, of totdat de jam begint in te dikken. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Haal de pan van het vuur en giet de jam in gesteriliseerde potten en sluit ze goed af. Laat de jam afkoelen en bewaar de potjes in de koelkast.
- Zo maak je heerlijke lotusvruchtenjam die je op toast, broodjes of zelfs op pannenkoeken kunt smeren!