Behoud en verbeteren van woon- en leefklimaat

We streven naar het behoud en het verbeteren van het
woon- en leefklimaat in en rond Duiven
met aandacht voor natuur, landschap en natuurhistorie

Moerbei

Moerbei (Morus spp.) is een vrucht die groeit aan de moerbeiboom. Er zijn verschillende soorten moerbeibomen, maar de meest voorkomende zijn de witte moerbei (Morus alba) en de zwarte moerbei (Morus nigra). De vruchten zijn klein en hebben een zoete, sappige smaak. De zwarte moerbeien zijn over het algemeen zoeter dan de witte variant. Moerbeien kunnen vers gegeten worden, maar ze kunnen ook verwerkt worden in smoothies, desserts, jam en gebak. Daarnaast kunnen ze gedroogd worden en gebruikt worden als een gezonde snack. Een beroemd 2000 jaar oud verhaal uit de Griekse oudheid vertelt (op tamelijk lugubere wijze) hoe de bessen aan hun rood-zwart kleur komen (Pyramus en Thisbe door Ovidius).

Moerbei energiereep

Ingrediƫnten

 • 150 gram Santen
 • 100 gram Pompoenpitten
 • 100 gram Zonnebloempitten
 • 2 el Gebroken lijnzaad
 • 125 gram  gedroogde Moerbeien
 • 75 gram Dadels zonder pit

Bereiding

 1. Doe de Santen in een steelpannetje en laat dit op een laag vuurtje zachtjes smelten zodat het niet aanbrandt. Roer af en toe door.
 2. Combineer in de tussentijd de pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, moerbeien en dadels in een foodprocessor en maal in ca. 10 seconden tot een grove massa.
 3. Schenk de vloeibare Santen bij het mengsel en maal het geheel nog zo’n 10 seconden door elkaar.
 4. Schep het mengsel in een lage bakvorm met bakpapier en druk het stevig aan met de achterkant van een lepel. Laat ca. 2 uur uitharden in de koelkast.
 5. Snijd in repen en eet smakelijk!