Behoud en verbeteren van woon- en leefklimaat

We streven naar het behoud en het verbeteren van het
woon- en leefklimaat in en rond Duiven
met aandacht voor natuur, landschap en natuurhistorie

Pruim

Prunus domestica 

Pruimen bevatten tal van vitaminen zoals vitamine A, vitamine C (ascorbinezuur), foliumzuur en vitamine K (fylloquinon). Ze zijn ook een goede bron van vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B6 en vitamine E (alfa-tocoferol). De mineralen in de vruchten zijn kalium, fluoride, fosfor, magnesium, ijzer, calcium en zink. De caloriearme vruchten leveren ook voedingsvezels.

Gebruik: Los, pruimenjam, taart, salades, avondeten, bij de yoghurt.

Gezondheidseffecten: Een pruim is rijk aan antioxidanten en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen die de cellen beschadigen. De vruchten bevatten weinig calorieën en verhogen bijgevolg de bloedsuikerspiegel niet.

Behandeling van haaruitval en bevordering van haargroei: Pruimen eten kan helpen haaruitval te stoppen. Het bevordert haargroei omdat het een hoog ijzergehalte heeft en het de bloedsomloop verbetert. 

Bescherming tegen kanker: De roodachtige blauwe kleur van de schil van de pruim is een gevolg van anthocyaninen, die ook vrije radicalen bestrijden. Pruimen hebben mogelijk een beschermend effect tegen borstkanker en mondkanker.

Verbetering van botstevigheid: De consumptie van pruimen is goed voor de botten. Pruimen bevatten boor, wat belangrijk is voor het behoud van de botdichtheid. De vrucht is ook rijk aan flavonoïden en fenolische verbindingen, die het botverlies omkeren.

Verbetering van hartgezondheid: Een pruim is rijk aan antioxidanten. Daardoor verbetert en onderhoudt deze fruitsoort de gezondheid van het hart.