Behoud en verbeteren van woon- en leefklimaat

We streven naar het behoud en het verbeteren van het
woon- en leefklimaat in en rond Duiven
met aandacht voor natuur, landschap en natuurhistorie

Aardbei

Fragaria ananassa

Gebruik: Los, aardbeienjam, in een salade, op een taart, bij je ontbijt, in kwark of yoghurt.

Gezondheidseffecten:

Darmen: Het eten van een handjevol aardbeien per dag kan gunstig zijn voor mensen met maag-darm-lever ziekten. Een studie op muizen heeft aangetoond dat het eten van slechts een paar hele aardbeien per dag ontstekingen in de darmen, gewichtsverlies en diarree met bloed kan verminderen.

Aardbeien zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, waardoor ze je gezondheid een boost kunnen geven. Ze hebben een positieve invloed op je kortetermijngeheugen, weerstand, vetpercentage en nog veel meer.

Bescherming van cellen: alle cellen worden continu aangevallen door vrije radicalen. De sterkste verdedigingslinie tegen deze aanvallen zijn antioxidanten. Aardbeien zijn daar zeer rijk aan. Aardbeien kunnen huidveroudering vertragen door je cellen te beschermen. Vitamine C, één van die antioxidanten, draagt bij aan het vormen van collageen in de huid. Bij gebrek aan Vitamine C kun je de ziekte scheurbuik ontwikkelen.

Goed voor de ogen: Aardbeien zorgen mogelijk voor een kleinere kans hebt op vertroebeling van de ooglens, ook wel staar genoemd. De grote hoeveelheid vitamine C in aardbeien kan bijdragen aan de gezondheid van het hoorn- en netvlies.

Helpen bij allergie: Aardbeien zijn rijk aan quercetine. De ontstekingsremmende werking van deze stof kan allergieklachten, zoals brandende ogen en een loopneus, verminderen.