Esdoorn (Acer spp.) is een boom die bekend staat om zijn karakteristieke bladeren en de productie van esdoornsiroop. Esdoornsiroop wordt gewonnen uit het sap van bepaalde esdoornsoorten, voornamelijk de suikeresdoorn (Acer saccharum) en de rode esdoorn (Acer rubrum). Het sap wordt verzameld en vervolgens ingekookt om een heerlijk zoete siroop te verkrijgen. Esdoornsiroop wordt gebruikt als een natuurlijke zoetstof in verschillende gerechten en dranken, zoals pannenkoeken, wafels, desserts en zelfs in marinades.
Esdoornsiroop
Esdoornsiroop wordt gemaakt door het sap van de esdoornboom in te koken totdat het verandert in een dikke, zoete siroop, die veel calcium, magnesium, kalium, ijzer, zink en mangaan bevat. Goed te gebruiken als zoetmiddel of limonade.
Hier volgt een eenvoudig recept voor het maken van esdoornsiroop thuis met een handleiding hoe het sap wordt verkregen.
Ingrediƫnten
- Sap van esdoornbomen (ongeveer 40 liter sap levert ongeveer 1 liter siroop op)
Nodig
- Een grote kookpot of -pan
- Thermometer (een snoep- of keukenthermometer werkt goed)
- Fijne zeef
- Fles om de siroop in te bewaren
Bereiding
- In de lente, wanneer de temperaturen overdag boven het vriespunt liggen, kun je esdoornbomen tappen. Boor een gat in de stam van de boom en steek een tapkraan in het gat. Hang een emmer of plastic zak aan de tapkraan om het sap op te vangen.
- Verzamel het sap in een emmer en zeef het om eventuele onzuiverheden te verwijderen.
- Giet het sap in een grote kookpot of -pan en breng het aan de kook op hoog vuur. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
- Als het sap kookt, zal het volume afnemen. Blijf het sap koken totdat de temperatuur ongeveer 104 graden Celsius bereikt. Dit is het punt waarop het sap in siroop verandert.
- Haal de pan van het vuur en zeef de siroop om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Je kunt een fijne zeef gebruiken om de siroop te filteren.
- Giet de siroop in een fles en bewaar deze in de koelkast. De esdoornsiroop blijft ongeveer zes maanden goed in de koelkast.
- Het laat zich prima verwerken als zoetmiddel in allerlei bakproducten, in appelmoes, stoofperen, in fruitsalades, op pannenkoeken en als limonadesiroop.