Behoud en verbeteren van woon- en leefklimaat

We streven naar het behoud en het verbeteren van het
woon- en leefklimaat in en rond Duiven
met aandacht voor natuur, landschap en natuurhistorie

Walnoot

Juglans regia

Gebruik: Je eet de noten zo uit de hand, na verwijderen van de schil en kraken van de noot, maar ze kunnen ook in allerlei gerechten verwerkt worden, zoals rijst- en groentegerechten.

Gezondheidseffecten: Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Het eten van ongezouten noten verlaagt bovendien het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Vanwege deze positieve effecten staan alle ongezouten noten in de Schijf van Vijf.

De walnotenboom wordt erg hoog, maar toch is de stam vrij kort doordat hij zich al snel vertakt. De stam is bij jonge walnotenbomen grijs van kleur en heeft een gladde structuur. Bij het ouder worden van de walnotenboom wordt de kleur van de stam donkerder en gegroefder. Als de boom genoeg ruimte heeft, groeien de takken vanuit het midden naar buiten toe. Van een afstandje lijkt het alsof de takken als een waaier om de boom heen zitten. De walnotenboom heeft een dicht bladerdek. De bladeren zijn ei vormig, glad en hebben een grootte van 20 tot 30 cm. In de zomer hebben ze een donkergroene kleur. De nerven in het blad zijn duidelijk zichtbaar en lopen symmetrisch vanuit het midden naar buiten.