Behoud en verbeteren van woon- en leefklimaat

We streven naar het behoud en het verbeteren van het
woon- en leefklimaat in en rond Duiven
met aandacht voor natuur, landschap en natuurhistorie

Ginkgo

Ginkgo biloba of Japanse notenboom

De Ginkgo komt oorspronkelijk uit China. Deze boomsoort is met 300 miljoen jaar de oudste levende op aarde. Ze behoort tot de naaktzadigen. De boom vormt een klasse die dicht bij die van de coniferen staat. Opvallend aan de Ginkgo is dat ze bladverliezend is, wat haar geheel banders maakt dan coniferen. In het najaar verkleurt het blad prachtig goudgeel, bij de eerste kou dwarrelen alle bladeren er in hoog tempo af.

De noten lijken op grote pijnboompitten en moeten gekookt of gestoomd worden om het omhulsel te verwijderen. Van de bladeren wordt extract gemaakt en dit wordt als voedingssupplement gebruikt.

De vruchten (eigenlijk zaden) worden in Japan en China als delicatesse gegeten.

Er wordt gezegd dat het extract van de bladeren van de Ginkgo vele gezondheid bevorderende effecten heeft. Het zou de bloedcirculatie van het lichaam verbeteren, helpen hart en bloedvaten gezond te houden, de hersenfunctie en gemoedstoestand verbeteren, de conditie van ogen en oren verbeteren en gezonde cellen van weefsels beschermen. Uit onderzoek blijkt dat de Gingko biloba de geestelijke en lichamelijke vitaliteit verhoogt en beschermt tegen verouderingsverschijnselen. Als we ouder worden, wordt de doorbloeding van onze hersenen geleidelijk minder. Het extract van deze boom kan dit proces afremmen. Het bevat een unieke verzameling antioxidanten, die ongehinderd kunnen doordringen tot zelfs de kleinste haarvaatjes van het hersenweefsel. De bladeren van de Ginkgo zouden echter nog veel meer gezondheidsvoordelen hebben. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.